Puurunkotalot ja laatu – kysymys, joka jakaa rakentajat kahtia

← Takaisin listaan

27 heinäkuu 2021 00:00

Puurakentaminen on viime vuosina ollut yleistymään päin ja näin herättänyt runsaasti keskustelua rakentajien keskuudessa. Ennen ajattelimme, että oikean talon pitää olla kivitalo tai ainakin paksua hirttä, mutta nyt on normaalia, että kerrostalojakin rakennetaan puusta joko runkotaloina tai massiivipuurakennuksina. Voidaan siis sanoa, että puurakentaminen kokee nyt laajojen joukkojen renessanssin.

Puutalojen yleistyminen on nostanut esiin myös keskustelun puurunkorakentamisen ongelmakohdista. Mietitäänpä suosittua stereotypiaa, jonka mukaan puurunkotalot ovat huonolaatuisia, lyhytikäisiä ja alttiita homeelle. Tämä stereotypia kansan keskuudessa on syntynyt suureksi osaksi rintamamiestalojen takia, joiden rakentamisessa tingittiin oikeaoppisesta teknologiasta rakennuskustannusten madaltamiseksi. Samaa tinkimistä rakentamisen laadussa oli pitkälle pula-ajankin jälkeen. Rakentamisen laadusta huolestuttiin vasta 1970-luvulla, jolloin enemmistö rakennuksista rakennettiin jo betonista.

Nykyinen puurunkorakentaminen on korkeateknologista ja siinä otetaan huomioon talon elinkaari vuosikymmeniksi eteenpäin. On myös huomattava, että rakennusmateriaalit ovat kehittyneet nopeaa tahtia 1900-luvun puolestavälistä ja virheistä on otettu oppia. Etenkin on kiinnitetty huomiota eristemateriaalien kostumisen ehkäisemiseen – uudet eristemateriaalit ovatkin mineraalivillaa, joissa mikro-organismit eivät mielellään kasva. Talon sisältä tulevan höyryn ja kondensaation estämiseksi käytetään höyrynsulkukalvoja, talojen julkisivuista tehdään hengittäviä tuuletusriman avulla ja ulkoseiniin asetetaan tuulen- ja kosteudensuojalevyt, jotka estävät kosteuden päätymisetä runkorakenteisiin kaikilla keleillä.

Puurunkoisilla elementtitaloilla on myös todella alhainen lämmönjohtavuus. Tämä korostuu, kun verrataan eri seinärakenteiden lämmönjohtavuutta suhteessa paksuuteen. Esimerkiksi 205 mm puurunkopaneelin lämmönjohtavuus on yli 2 kertaa pienempi kuin 440 mm hirsiseinärakenteella. Puurunkopaneelirakentaminen mahdollistaa myös kaikkien kaapelikanavien ja putkien piilottamisen seinän rakenteisiin ilman seinän jyrsimistä.  Rakenteissa käytettävät kipsilevyt ja mineraalivilla myös vähentävät tulipalon laajan leviämisen riksiä, koska ovat suurimmaksi osaksi palamattomia.


Puurunkotalon laadunmuodostusta laatua voidaan kuvata seuraavasti: 90% koko teknologisesta prosessista tapahtuu tehdasolosuhteissa. Tulevan talon projekti lasketaan tietokoneella niin, että kaikki sen elementit tehdään täysin tarkasti, mitä ei voida saavuttaa tavanomaisella rakentamisella pitkästä tavarasta. Valmiiden elementtien kokoonpano rakennuspaikalla kestää vain 1–3 päivää. Näin ollen epäsuotuisien sääolosuhteiden vaikutus on vähennetty minimiin ja tehtaassa huolehditaan tarkasti siitä, että elementtien komponentit eivät missään vaiheessa pääse kosketukseen ylimääräisen kosteuden kanssa.MODERN-TALON rakenteissa käytetään vain nykyaikaisia ympäristöystävällisiä materiaaleja, joita saa käyttää asuinrakennuksissa nykyisten eurooppalaisten normien ja sääntöjen mukaisesti. Suurin osa komponenteista ovat CE-merkittyjä.

MODERN-TALON runkopaneelitekniikka on osoittautunut hyväksi monissa maailman maissa, kuten Ruotsissa, Suomessa, Saksassa, Italiassa ja Venäjällä. Tällä tekniikalla rakennetuille taloille on ominaista korkeat suorituskykyominaisuudet ja mukava asuinilmasto monen toimintavuoden ajan.